Alkotmánybíróság: Zavartalanul folytatódhatnak a hitelszerződések tisztességtelenségével kapcsolatos perek.

Az Alkotmánybíróság elutasított több, a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos tavalyi jogegységi döntését támadó indítványt, így a zavartalanul folytatódhatnak a hitelszerződések tisztességtelenségével kapcsolatos perek. (Forrás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kúria tavaly júniusi jogegységi határozata az árfolyamkockázattal, árfolyamréssel és egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban rendezte a tisztességtelenség kérdését. Még tavaly nyáron megszületett a jogegységi döntésre épülő törvény, mely alapján a pénzintézetek az állam ellen indított perekben vitathatták, hogy a törvényi vélelemnek megfelelően valóban tisztességtelenek volt-e devizahitel-szerződéseik egyoldalú módosítása a díjak, költségek és kamatok vonatkozásában.
A perekben a bíróságok javarészt elutasították a pénzintézetek kereseteit és kimondták, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások túlnyomó többsége tisztességtelen volt.
Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben már bírói indítványok nyomán foglalkozott a Kúria jogegységi határozatával és azon alapuló törvénnyel és kimondta, hogy nem alkotmányellenesek.
Az Alkotmánybíróság két hétfői keltezésű, honlapján olvasható határozatában részben devizahiteles perben eljáró bírói indítványok, részben ilyen perekben félként résztvevő magánszemélyek jogegységi határozatot támadó alkotmányjogi panaszai nyomán járt el. A bírói indítványokat érdemi vizsgálat után elutasította, a magánszemélyek indítványait, miután azok nem feleltek meg az alkotmányjogi panasz kritériumainak, formai okból érdemi vizsgálat nélkül visszautasította.
A bírói indítványok a hatalommegosztás elvére hivatkozva azzal támadták a Kúria jogegységi döntését, hogy az valójában nem az eredeti rendeltetése szerinti jogértelmezést végez az alsóbb fokú bíróságok számára az ítélkezési gyakorlat egysége érdekében, hanem alkotmányellenes módon jogot alkot. A magánszemélyek szintén támadták a jogegységi határozatot, de kifogásolták azt is, hogy a pénzintézetek ellen indított pereiket a törvény erejénél fogva felfüggesztették arra az időre, amíg a pénzintézetek és az állam közti eljárások folynak.
Az Alkotmánybíróság 15 tagja közül a bírói indítványok ügyében Kiss László, a magánszemélyek indítványai ügyében Kiss László és Czine Ágnes fogalmazott meg különvéleményt.

Budapest, 2015. május 13., szerda (MTI)