MTI Közleményünk: A banki elszámolás egy tömeges szerződés módosítás

2015. május 4., hétfő 08:06

A Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége közleménye
    Budapest, 2015. május 4., hétfő (OS) - Tudja meg mindenki, mi is valójában az úgynevezett elszámolás és forintosítás a devizahitelesek (devizaadósok) számára? Egy olyan szerződésmódosítás, mely azt rögzíti, hogy az adós által eddig befizetett törlesztés összege eltűnik (lenyeli a bank) és a továbbiakban a devizaadós megkezdheti az eredeti kölcsönösszeget meghaladó adósság tartozás törlesztését.


    Példaként: Felvett kölcsönösszeg: 10 millió forint. Befizetés: 10 millió forint. Fennálló adósság követelés: 10 millió forint. Az elszámoló levélben szereplő visszatérítés összege, a fennálló adósságtartozás összege a részletes elszámolás kézhezvételét követően is az adós számára ellenőrizhetetlen, mert nem rendelkezik az ahhoz szükséges pénzügyi, jogi és informatikai ismeretekkel, ilyen komplex ellenőrzésre vonatkozó szolgáltatások nincsenek a piacon.  A havi törlesztő csökkentését a futamidő egyoldalú kitolásával érik el a bankok, a visszatérítés összege nem haladja meg az eredeti banki követelés 5 %-át.  Hatalmas diszkrimináció áll fenn, a konkrét banki elszámolásokban, ugyanis a devizahiteles (devizaadós) a futamidő során minimum kétszeresét kell befizesse, mint egy ugyanolyan kölcsönszerződéssel rendelkező forintadós az adósság kiegyenlítésére.  Továbbiak: http://www.devizaados.hu 
    Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége

Forrás 


NŐ A TANÁCSTALANSÁG, AZ ELKESEREDETTSÉG ÉS FELHÁBORODÁS! HATALMAS TÜNTETÉSEKRE LEHET SZÁMÍTANI A KÖZELJÖVŐBEN! Ahogy kézhez kapják a devizaadósok az Elszámoló levelet és a Részletes elszámolást, nem tudnak eligazodni rajta, hiszen ahhoz pénzügyi, jogi és informatikai ismeretekre lenne szükség, hogy utána számoljanak. A dokumentumok ellenőrizhetetlenek és annak ellenőrzése tudásával rendelkező szolgáltatók sem tolonganak a piacon. A visszatérítés összegét megadják (van ahol csak CHF-ben) illetve megadják a visszatérítés levonását követő adósságtartozás összegét. Az egyenleg durván olyan, hogy az eddig befizetett tartozás összegét lenyeli a bank, majd az eredeti kölcsönösszeget meghaladó tartozást kíván elismertetni. Mert az "elszámolás" elfogadása, egyben szerződésmódosítást is jelent. Ez is egy igazi csapda. Ha ugyanis a devizaadós nem lép semmit, a szerződésmódosítás automatikusan életbe lép.